Sztuka Kochania - wciąż na finansowym szczycie polskiego box office'u

© Jarosław Sosiński | Watchout Productions

Sztuka Kochania - wciąż na finansowym szczycie polskiego box office'u

Film o najbardziej znanej polskiej seksuolożce nadal utrzymuje się na pierwszym miejscu polskiego box office'u w kategorii "wpływy".

Po siedmiu miesiącach od premiery Sztuka Kochania nadal jest najbardziej efektywnym finansowo filmem w 2017 roku polskiego box office'u. Do chwili obecnej na srebrnym ekranie obejrzało go 1 795 619 osób z wynikiem finansowym 35 643 442 zł.  Tuż za polską produkcją zobaczymy bajki Gru Dru i Minionki z wynikiem 35 389 069 zł i Sing z wynikiem 30 625 371 zł.

Przypominamy też, że film znalazł się w oficjalnej selekcji konkursu głównego na 42 FPFF w Gdyni i już we wrześniu zawalczy o Złotego Lwa.

Te dwie informacje to dobre prognozy dla polskiego kina. Są dowodem tego, że można pokazać film na festiwalu i równocześnie dotrzeć do szerokiej widowni. W dorobku naszej firmy to druga taka produkcja, przy ktorej zapanowała zgodność środowiska festiwalowego z widownią

Krzysztof Terej, producent filmu

Sztuka kochania to film opowiadający historię Michaliny Wisłockiej, kobiety, która dokonała niemożliwego, szeroko otwierając drzwi polskich sypialni. Rozprawiając się z konserwatywnymi stereotypami i wszechobecną ignorancją, Wisłocka zrewolucjonizowała życie seksualne całego kraju. Wszystko za pomocą jednej książki. Film wyreżyserowała Maria Sadowska, a w rolę głównej bohaterki wcieliła się Magdalena Boczarska.

TWÓRCY
Reżyseria: Maria Sadowska
Zdjęcia: Michał Sobociński
Scenariusz: Krzysztof Rak
Reżyser castingu: Marta Kownacka
Scenografia: Wojciech Żogała
Kostiumy: Ewa Gronowska
Charakteryzacja: Aneta Brzozowska
Dźwięk: Jarosław Bajdowski, Michał Fojcik
Muzyka: Radzimir Dębski
Montaż: Jarosław Kamiński PSM
Produkcja: Watchout Productions sp. z o.o.
Producent: Krzysztof Terej
Producent wykonawczy: Piotr Woźniak – Starak
Producent kreatywny: Xawery Żuławski
Producent liniowy: Adrian Włodarski