Bill Pullman zagra w filmie Zimna Gra (The Coldest Game)

fot. Krzysztof Wiktor | Zimna Gra

Bill Pullman zagra w filmie Zimna Gra (The Coldest Game)

Watchout Studio informuje, że do obsady filmu Zimna Gra dołączył amerykański aktor Bill Pullman, który wcieli się w postać głównego bohatera Joshuy Mansky’ego.

Do szachowego pojedynku zasiądzie Bill Pullman, uznany amerykański aktor filmowy i teatralny mający na koncie ponad 90 wyjątkowych kreacji aktorskich. Znany jest z takich filmów jak Dzień Niepodległości (gdzie zagrał prezydenta Stanów Zjednoczonych), Zagubiona autostrada, Bezsenność w Seattle czy Kosmiczne jaja Mela Brooksa. Pracował między innymi z Davidem Lynchem, Lawrencem Kasdanem, Norą Ephron i Robem Reinerem. Laureat nagrody specjalnej w ramach Międzynarodowego Festiwalu Filmowego w Locarno przyznawanej za wyjątkowy wkład w dorobek kinematografii. W ostatnim czasie otrzymał nominację do Nagrody Dziennikarzy Amerykańskich - Critics Choice Award za rolę detektywa w nominowanym do Złotych Globów, znakomicie przyjętym serialu kryminalnym Grzesznica. Jego drugą pasją, zaraz po aktorstwie, jest budownictwo, które studiował w college'u. Wykorzystuje swoje techniczne umiejętności w pracy na rzecz lokalnych społeczności. Zbudował stodołę, w której siedzibę znalazł ośrodek kultury. Współpracuje z teatrem Cornerstone w Los Angeles, organizacją Concerned Citizens z Montany, wspiera też szpital St. James i Alfred University ze swojego rodzinnego miasta Hornell w stanie Nowy Jork.
Fot. Krzysztof Wiktor The Coldest Game_2_mini.jpg
Bill Pullman zastąpił Williama Hurta, który musiał zrezygnować z udziału w filmie. Aktor uległ niefortunnemu wypadkowi, w czasie wolnym, kilka dni po rozpoczęciu zdjęć.
Producenci Watchout Studio wraz z Danielem Baur – K5 International i agencją ICM Partners w ciągu 48 godzin przeorganizowali prace nad projektem tak, by umożliwić kontynuację zdjęć oraz zaangażować do filmu nowego odtwórcę głównej roli – Billa Pullmana. Dzięki współpracy całego zespołu, po zaledwie 3-dniowej przerwie, zdjęcia zostały wznowione według dotychczasowego harmonogramu.

Bardzo dziękuję Williamowi Hurtowi za uwierzenie w opowiadaną przez nas historię. Życzymy mu wszyscy zdrowia i powrotu do pełni sił. Cieszymy się, że do obsady dołączył Bill Pullman, wszechstronny aktor z imponującym dorobkiem, który znakomicie odnalazł się w roli Joshuy Mansky’ego.

Łukasz Kośmicki, reżyser filmu Zimna Gra

Zimna Gra - o filmie

Za kulisy wielkiej międzynarodowej polityki i w ponadczasowy konflikt mocarstw wciągnie nas poruszający thriller i szpiegowska historia zapomnianego, genialnego mistrza szachowego Joshuy Mansky’ego (Bill Pullman). Tytułowa gra toczy się w Warszawie, która w 1962 roku stała się centrum wydarzeń decydujących o losach świata. Czy możliwe jest, że w Polsce odbyła się kiedyś rozgrywka, która mogła skończyć się trzecią wojną światową?
Zimna Gra to najnowsza produkcja Watchout Studio, twórców takich produkcji, jak Bogowie i Sztuka kochania. Historia Michaliny Wisłockiej. Po raz pierwszy w historii, polscy producenci realizują film w języku angielskim z myślą o dystrybucji międzynarodowej.
Na planie, w wyjątkowej scenerii Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie, spotykają się światowe sławy kina oraz wielokrotnie nagradzani polscy twórcy, m. in. Bill Pullman (Dzień Niepodległości, Grzesznica, Bezsenność w Seattle), Lotte Verbeek (Nic osobistego, Outlander, Rodzina Borgiów),  Corey Johnson (Kapitan Phillips, Ultimatum Bourne’a, Mumia) Aleksey Serebryakov (Lewiatan), Robert Więckiewicz (Pod Mocnym Aniołem) oraz  Allan Starski (Lista Schindlera, Pokłosie, Pan Tadeusz) i Paweł Edelman (Pianista, Kamienie na szaniec, Wałęsa. Człowiek z nadziei) – całość w reżyserii Łukasza Kośmickiego.
Lata 60., amerykański sen zamienia się w koszmar, radzieckie wojska płyną w stronę Kuby, Chruszczow grozi atakiem nuklearnym. Napięcie między USA a ZSRR sięga zenitu. W Warszawie do szachowej rozgrywki przygotowuje się dwóch graczy: Amerykanin i Rosjanin. Nie będzie to zwykły mecz. Co wydarzy się podczas tego spotkania? Kto okaże się prawdziwym zwycięzcą? Jedno jest pewne: Joshua Mansky (Bill Pullman) rozegra pojedynek, w którym stawką jest ratowanie ludzkości przed nuklearną zagładą.
Miejsce akcji: Pałac Kultury i Nauki w Warszawie, niczym kultowe Gotham City, stanie się świadkiem toczących się wydarzeń i miejscem tytułowej gry. Nieustająca tajemnica tego miejsca, nieodkryte sale, tajne przejścia, które rzadko można oglądać w innych produkcjach filmowych – sprawią, że Pałac raz jeszcze stanie się świadkiem swoich czasów. W scenografii Allana Starskiego oraz w obiektywie Pawła Edelmana – PKiN jest jednym z głównych bohaterów tej elektryzującej gry…

Czasy się zmieniają – gra pozostaje ta sama

Zdjęcia do filmu realizowane są od lutego do połowy kwietnia 2018 roku, a premiera zaplanowana jest na 2019 rok. Partnerem filmu jest miasto stołeczne Warszawa oraz Zarząd Pałacu Kultury i Nauki sp. z o.o. Film jest współfinansowany przez Polski Instytut Sztuki Filmowej. Międzynarodowym agentem sprzedaży jest Hyde Park Entertainment Group, dystrybucję światową koordynuje K5 International, a za krajową odpowiada Next Film.
W rolach głównych: Bill Pullman, Lotte Verbeek, James Bloor, Corey Johnson, Aleksey Serebryakov, Robert Więckiewicz, Nicholas Farrell, Evgeniy Sidikhin

Koprodukcja: TVN S.A, Next Film, PISF, ITI Neovision S.A., Big City Outdoor, The Story Lab, Poręczenia Kredytowe, Kosafilm, Galeria Olśnienia - GO Justyna Chodkowska

Fot. Krzysztof Wiktor The Coldest Game_2_print.jpg

Fot. Krzysztof Wiktor The Coldest Game_2_mini.jpg

TCG_Bill Pullman zagra w filmie Zimna Gra (The Coldest Game)_28022018.docx

docx | 282 KB

TCG_Bill Pullman zagra w filmie Zimna Gra (The Coldest Game)_28022018.pdf

pdf | 234 KB

TCG_poster_teaser_16_PL.pdf

pdf | 12,9 MB

ZIMNA GRA - PADŁ OSTATNI KLAPS NA PLANIE

temu

Zimna gra” (The Coldest Game) - międzynarodowa obsada, polska produkcja, amerykańskie kino. Padł ostatni klaps na planie najnowszego filmu Watchout Studio, twórców filmów „Bogowie” i „Sztuka kochania. Historia Michaliny Wisłockiej”. Kino szpiegowskie w reżyserii Łukasza Kośmickiego z Billem Pullmanem, Lotte Verbeek, Coreyem Johnsonem i Robertem Więckiewiczem wejdzie do kin w przyszłym roku.
Zimna Gra (The Coldest Game) – zdjęcia do najnowszego projektu Watchout Studio już na półmetku

temu

W niezwykłych wnętrzach Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie, 20 marca odbyło się spotkanie aktorów, twórców i producentów filmu. Zimna Gra to pierwszy film realizowany przez polskich producentów w języku angielskim z myślą o międzynarodowej dystrybucji
Zimna Gra - rozpoczęły się zdjęcia do najnowszego filmu Watchout Studio

temu

Oskarowa obsada, polska produkcja, amerykańskie kino. Rozpoczęły się zdjęcia do najnowszego filmu Watchout Studio, twórców filmu Bogowie i Sztuka Kochania. Historia Michaliny Wisłockiej.
Pięć nominacji do Orłów dla Sztuki Kochania

temu

Z ogromną przyjemnością informujemy, że nominacje do Orłów, czyli dorocznych nagród Polskiej Akademii Filmowej zostały właśnie ogłoszone. Sztuka Kochania została wyróżniona aż w pięciu kategoriach:- Najlepsza Główna Rola Kobieca (Magdalena Boczarska)- Najlepszy Scenarius