Zimna Gra (The Coldest Game) – zdjęcia do najnowszego projektu Watchout Studio już na półmetku

fot. Piotr Litwic/Watchout Studio

W niezwykłych wnętrzach Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie, 20 marca odbyło się spotkanie aktorów, twórców i producentów filmu. Zimna Gra to pierwszy film realizowany przez polskich producentów w języku angielskim z myślą o międzynarodowej dystrybucji

fot. Piotr Litwic/Watchout Studio

W spotkaniu udział wzięli: reżyser Łukasz Kośmicki, twórcy oraz międzynarodowa obsada. Wrażeniami z planu zdjęciowego podzielili się aktorzy: odtwórca głównej roli Bill Pullman (Joshua Mansky), a także Lotte Verbeek (Eleanor Stone), Robert Więckiewicz (Alfred Ślęga), Corey Johnson (Donald Novak)  oraz James Bloor (Brian White). O współpracy i powodach zaangażowania w projekt opowiedzieli: autor scenografii Allan Starski, odpowiedzialny za zdjęcia Paweł Edelman, a także charakteryzatorki: Ewa Drobiec i Agnieszka Hodowana. Natomiast Krzysztof Terej (Watchout Studio)  i Daniel Baur (K5), jako producenci filmu, przybliżyli gościom kulisy powstawania całego projektu. Konferencję poprowadziła Grażyna Torbicka.
fot. Piotr Litwic/Watchout Studio

Mając na uwadze znakomitą obsadę i skalę produkcji, mamy do czynienia z bezprecedensowym projektem na polskim rynku filmowym. Niekwestionowaną wartością Zimnej Gry jest wciągający i emocjonujący scenariusz autorstwa Łukasza Kośmickiego i Marcela Sawickiego. Dodatkowo, ta opowieść stawia Warszawę w centrum wydarzeń o znaczeniu światowym. Cieszę się, że dostaliśmy szansę na opowiedzenia tak fascynującej historii. Mamy nadzieję, że widzowie będą czekać na nią z niecierpliwością. Tymczasem bardzo dziękuję wszystkim, którzy byli obecni z nami podczas konferencji, w tym również partnerom, koproducentom i dystrybutorom.

Krzysztof Terej, członek zarządu oraz producent Watchout Studio

TCG_Krzysztof_Terej_fot. Adam Stępień_NextFilm.jpgTCG_Lotte Verbeek_Bill Pullman_Łukasz Kośmicki_fot. Piotr  Litwic.jpg

Czasy się zmieniają – stawka pozostaje ta sama

Lata 60., amerykański sen zamienia się w koszmar, radzieckie wojska płyną w stronę Kuby, Chruszczow grozi atakiem nuklearnym. Napięcie między USA a ZSRR sięga zenitu. W filmie Zimna Gra za kulisy wielkiej międzynarodowej polityki i w ponadczasowy konflikt mocarstw wciągnie nas poruszający thriller i szpiegowska historia zapomnianego, genialnego mistrza szachowego Joshuy Mansky’ego (Bill Pullman). Tytułowa gra toczy się w Warszawie, która w 1962 roku stała się centrum wydarzeń decydujących o losach świata. Czy możliwe jest, że w Polsce odbyła się kiedyś rozgrywka, która mogła skończyć się trzecią wojną światową?
Zimna Gra to najnowsza produkcja Watchout Studio, twórców takich produkcji, jak Bogowie i Sztuka kochania. Historia Michaliny Wisłockiej. Po raz pierwszy w historii, polscy producenci realizują film w języku angielskim z myślą o dystrybucji międzynarodowej.
Na planie, w wyjątkowej scenerii Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie, spotykają się światowe sławy kina oraz wielokrotnie nagradzani polscy twórcy, m. in. Bill Pullman (Dzień Niepodległości, Grzesznica, Bezsenność w Seattle), Lotte Verbeek (Nic osobistego, Outlander, Rodzina Borgiów),  Corey Johnson (Kapitan Phillips, Ultimatum Bourne’a, Mumia) Aleksey Serebryakov (Lewiatan), Robert Więckiewicz (Pod Mocnym Aniołem) oraz  Allan Starski (Lista Schindlera, Pokłosie, Pan Tadeusz) i Paweł Edelman (Pianista, Kamienie na szaniec, Wałęsa. Człowiek z nadziei) – całość w reżyserii Łukasza Kośmickiego.
Zdjęcia do filmu realizowane są od lutego do połowy kwietnia 2018 roku, a premiera zaplanowana jest na 2019 rok. Partnerem filmu jest miasto stołeczne Warszawa oraz Zarząd Pałacu Kultury i Nauki sp. z o.o. Film jest współfinansowany przez Polski Instytut Sztuki Filmowej. Międzynarodowym agentem sprzedaży jest Hyde Park Entertainment Group, dystrybucję światową koordynuje K5 International, a za krajową odpowiada Next Film.
W rolach głównych: Bill Pullman, Lotte Verbeek, James Bloor, Corey Johnson, Aleksey Serebryakov, Robert Więckiewicz, Nicholas Farrell, Evgeniy Sidikhin
Koprodukcja: TVN S.A, Next Film, PISF, ITI Neovision S.A., Big City Outdoor, The Story Lab, Poręczenia Kredytowe, Kosafilm, Galeria Olśnienia - GO Justyna Chodkowska

TCG_Konferencja prasowa_komunikat 22 03 2018.docx

1_Zimna Gra_Materiały dla mediów_PL.docx

docx | 307 KB

The Coldest Game – Watchout Studio's latest feature is halfway through shooting

On March 20th, in the unique interiors of the Palace of Culture and Science in Warsaw, a meeting between the actors, the filmmakers and the producers of the movie took place. The Coldest Game is the first movie by Polish producers made with international distribution in mind, and with English as the speaking language.