ZIMNA GRA - PADŁ OSTATNI KLAPS NA PLANIE

Zimna gra” (The Coldest Game) - międzynarodowa obsada, polska produkcja, amerykańskie kino. Padł ostatni klaps na planie najnowszego filmu Watchout Studio, twórców filmów „Bogowie” i „Sztuka kochania. Historia Michaliny Wisłockiej”. Kino szpiegowskie w reżyserii Łukasza Kośmickiego z Billem Pullmanem, Lotte Verbeek, Coreyem Johnsonem i Robertem Więckiewiczem wejdzie do kin w przyszłym roku.

Bardzo się cieszę, że miałem okazję przyjechać i poznać Warszawę. Kiedy kręci się film w danym mieście, poznaje się je od zupełnie innej strony. Odwiedza się najbardziej wyjątkowe plenery, kręci się w miejscach, których nie widzieli nawet mieszkający tutaj całe życie warszawiacy. Byliśmy w niedostępnych dla ogółu pomieszczeniach Pałacu Kultury, widzieliśmy go w innym oświetleniu. Miałem naprawdę wiele szczęścia. – podkreśla Bill Pullman, który w filmie wciela się w głównego bohatera, Joshuę Mansky’ego.

Filmuję świat, który nie istnieje, świat odtworzony przez scenografów, kostiumografów, charakteryzatorów. Gromadzimy przedmioty, których już nie ma poza muzeami. Wszystkie te elementy nakładają się na siebie i tworzą filmową rzeczywistość, która jest dla mnie inspirująca i ciekawa. – mówi operator Paweł Edelman, wielokrotnie nagradzany jeden z najsłynniejszych polskich operatorów, znany z pracy przy takich filmach, jak „Pianista” Romana Polańskiego, „Powidoki” Andrzeja Wajdy, czy „Psy” Władysława Pasikowskiego.

Za scenografię w „Zimnej grze” odpowiada Allan Starski, wielki twórca i laureat Oskara za „Listę Schindlera” w reżyserii Stevena Spielberga.
Zdjęcia do filmu rozpoczęły się w lutym 2018 roku. Odbyło się 41 dni zdjęciowych. W produkcję było zaangażowanych 200 członków ekipy, 70 aktorów i 2000 statystów.

Skąd wziął się pomysł na film? Łukasz Kośmicki, reżyser i scenarzysta mówił: To jest wypadkowa kilku elementów, które mnie i Marcela Sawickiego, współautora scenariusza zawsze w kinie fascynowały. Czyli postać głównego bohatera, która przechodzi radykalną przemianę pod silną presją okoliczności,  w niesamowitym miejscu i fascynujących czasach  - w Pałacu Kultury na początku lat 60-tych. Dodatkowo w ważnym momencie historii świata, co daje filmowi wrażenie autentyczności.

O FILMIE

Za kulisy wielkiej międzynarodowej polityki i w ponadczasowy konflikt mocarstw wciągnie nas poruszający thriller i szpiegowska historia zapomnianego, genialnego mistrza szachowego Joshuy Manskiego (Bill Pullman). Tytułowa gra toczy się w Warszawie, która w 1962 roku stała się centrum wydarzeń decydujących o losach świata. Czy możliwe jest, że w Polsce odbyła się kiedyś rozgrywka, która mogła skończyć się trzecią wojną światową?

Lata 60., amerykański sen zamienia się w koszmar, radzieckie wojska płyną w stronę Kuby, Chruszczow grozi atakiem nuklearnym. Napięcie między USA a ZSRR sięga zenitu. W Warszawie do szachowej rozgrywki przygotowuje się dwóch graczy: Amerykanin i Rosjanin. Nie będzie to zwykły mecz. Co wydarzy się podczas tego spotkania? Kto okaże się prawdziwym zwycięzcą? Jedno jest pewne: Joshua Mansky rozegra pojedynek, w którym stawką jest ratowanie ludzkości przed nuklearną zagładą.

Miejsce akcji: Pałac Kultury i Nauki w Warszawie, niczym kultowe Gotham City, stanie się świadkiem toczących się wydarzeń i miejscem tytułowej gry. Nieustająca tajemnica tego miejsca, nieodkryte sale, tajne przejścia, które rzadko można oglądać w innych produkcjach filmowych – sprawią, że Pałac raz jeszcze stanie się świadkiem swoich czasów. W scenografii Allana Starskiego oraz w obiektywie Pawła Edelmana – PKiN jest jednym z głównych bohaterów tej elektryzującej gry…

Czasy się zmieniają – a gra o władzę między Wschodem a Zachodem trwa. Producenci Piotr Woźniak-Starak i Krzysztof Terej, którzy do tej pory z sukcesem opowiadali prawdziwe historie, dziś odpowiedź na pytanie „Czy ta historia wydarzyła się naprawdę?” pozostawiają widowni…

Partnerem filmu jest miasto stołeczne Warszawa oraz Zarząd Pałacu Kultury i Nauki sp. z o.o. Film jest współfinansowany przez Polski Instytut Sztuki Filmowej. Międzynarodowym agentem sprzedaży jest Hyde Park Entertainment Group, dystrybucję światową koordynuje K5 International, a za krajową odpowiada Next Film.

W rolach głównych: Bill Pullman, Lotte Verbeek, James Bloor, Corey Johnson, Aleksey Serebryakov, Robert Więckiewicz, Nicholas Farrell, Evgeniy Sidikhin

Koprodukcja: TVN S.A, Next Film, ITI Neovision S.A., Big City Outdoor, The Story Lab, Poręczenia Kredytowe, Kosafilm, Galeria Olśnienia - GO Justyna Chodkowska

Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.