Nowa identyfikacja, kolejne projekty, zmiana nazwy i nowy zespół w Watchout Studio!

Nowa identyfikacja, zmiana nazwy, zakończenie zdjęć do nowej produkcji z międzynarodową obsadą, a w planach już kolejna opowieść na podstawie tajemniczej książki - to tylko początek nowości i wprowadzanych zmian.

W związku z dynamicznym rozwojem firmy i w odpowiedzi na wyzwania, które postawiły przed producentami nowe projekty, dotychczasowa struktura spółki musiała ulec zmianie. Piotr Woźniak – Starak i Krzysztof Terej podjęli decyzję o przyjęciu struktury studia, a co za tym idzie zmianie nazwy z Watchout Productions na Watchout Studio i identyfikacji wizualnej firmy.
Powołanie do życia Watchout Studio jest efektem rozszerzenia kompetencji zespołu, do którego dołączyli doświadczeni specjaliści od lat odnoszący sukcesy w swoich dziedzinach. Szefową developmentu została Anna Nagler (wcześniej HBO Polska Pakt, Wataha, Misja Afganistan), na czele działu promocji i marketingu stanęła Joanna Kulikowska (wcześniej TVN, odpowiedzialna m.in. za promocję filmów: Listy do M., Listy do M. 2, Mój Rower).

Watchout stworzył również własne biuro produkcji pod kierownictwem producentki Justyny Pawlak (Get Low, True Crimes) z Jakubem Razowskim (Sztuka Kochania, Wataha) jako kierownikiem produkcji.

Zmiany te oznaczają, że od dziś Watchout Studio jest w stanie poprowadzić proces produkcji filmowej od A do Z: zająć się developmentem, produkcją i promocją projektów.

W ramach rozwoju działu reklamy team został wzmocniony o bardzo doświadczonego producenta, który ma na swoim koncie już ponad 100 realizacji - Bartka Buttittę (wcześniej Mcann Warszawa, Graffiti Films). Na potrzeby działalności biura produkcji na stałe w zespole znaleźli się też Krzysztof Arszennik, Daria Drzewiecka i Patrycja Kycia.
Zmiany zainspirowały do odświeżenia identyfikacji wizualnej firmy. Nowe logo powstało w pracowni Hopa Studio. Charakterystyczna czarno-żółta kolorystyka została utrzymana, jednak sam logotyp został stworzony na nowo, wprowadzając do identyfikacji wizualnej wartości i informacje na temat marki.

To, co w najmocniejszym stopniu wyraziło charakter marki, to symbol zespołu Watchout Studio definiowanego jako pełna pasji rodzina, tworząca emocje dla wymagającej publiczności. W obsadzie marki miał znaleźć się zespół – rodzina, którą Watchout Studio buduje, i do której zaprasza utalentowanych twórców. Powstaje dziedzictwo marki oparte o doświadczenie i więź, która ich łączy: instynkt, pasja, kreacja.  - Marcin Paściak - Hopa Studio.

Marka na poziomie wizualnym miała stać się silna poprzez charakterystyczne logo i historię w niej zawartą. Nasza historia rozpoczyna jednak opowieść filmowa, dlatego znak musiał być możliwy do adaptacji w różnorodnej atmosferze tworzonego obrazu, a codzienna komunikacja opierać się przede wszystkim na tworzonych filmach – to one stają się wizytówką firmy - Krzysztof Terej - producent

Od początku wiedzieliśmy, że idealnym symbolem reprezentowanych wartości – naszej firmowej rodziny i wieloletniej pasji – będzie wilk. Bądź odważny i słuchaj siebie! To nasz kierunek i tak wybieramy historie. Tak też rozumiemy naturę wilka. - Piotr Woźniak-Starak - producent.

20 kwietnia br. Watchout Studio zakończyło zdjęcia do najnowszej produkcji – filmu „Zimna Gra” (The coldest game). Po raz pierwszy w historii polscy producenci realizują film w języku angielskim z myślą dystrybucji międzynarodowej. Na planie, w wyjątkowej scenerii Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie, spotykały się światowe sławy kina oraz wielokrotnie nagradzani polscy twórcy, m.in. Bill Pullman (Dzień Niepodległości, Zagubiona autostrada, Ja cię kocham, a ty śpisz, Bezsenność w Seattle), Lotte Verbeek (Nic osobistego, Outlander, Rodzina Borgiów), Corey Johnson (Kapitan Phillips, Ultimatum Bourne’a, Mumia), Aleksey Serebryakov (Lewiatan), Robert Więckiewicz (Pod Mocnym Aniołem) oraz Allan Starski (Lista Schindlera, Pokłosie, Pan Tadeusz) i Paweł Edelman (Pianista, Kamienie na szaniec, Wałęsa. Człowiek z nadziei) – całość w reżyserii Łukasza Kośmickiego.
TCG_photo credits_K.Wiktor_tournament.jpg
TCG_fb_poziom-ekipa.jpg
Warto też wspomnieć, że ostatnie miesiące, zaowocowały nowymi nagrodami dla filmu Sztuka Kochania. Historia Michaliny Wisłockiej. Najpierw z końcem ubiegłego roku, za sprawą zdjęć Michała Sobocińskiego - film został uhonorowany nagrodą główną - najlepszy film, w polskim konkursie Camerimage, a następnie Krzysztof Terej odebrał diamentowy bilet. Ta nagroda przyznawana jest dla polskiego filmu, który cieszył się największą popularnością mijającego roku. Zaś w marcu 2018 r. Magdalena Boczarska i Radzimir Dębski odebrali nagrody „Orła” Polskiej akademii filmowej: za główną rolę kobiecą i za najlepszą muzykę w filmie Sztuka Kochania, który od 15 marca może też oglądać widownia platformy Netflix na całym świecie!

Watchout Studio nabyło również prawa do ekranizacji dwóch książek i rozwija kolejne trzy oryginalne projekty. Wszystko wskazuje na to, że następny film będzie na podstawie powieści znanego Noblisty. Szczegóły wkrótce.

informacja_prasowa_WS_15.05.2018.docx

docx | 70,3 KB